Μαθήματα ξυλουργικής
του Athens Wood School

Διδάσκοντες


Περιγραφή

Στο Athens Wood School μαθαίνουμε την υπό εξαφάνιση παραδοσιακή ξυλουργική. Εκπαιδευόμαστε στα βασικά εργαλεία αυτής της τέχνης όπως είναι το πριόνι, η πλάνη, το σκαρπέλο και ενίοτε το σκεπάρνι. Η γνώση των βασικών εργαλείων μαζί με τη γνώση των τεχνικών ξυλουργικών εφαρμογών αποτελούν την ουσία της ξυλουργικής τέχνης. Μέσα από απλές αλλά και περίπλοκες κατασκευές μυούμαστε κατά κάποιο τρόπο σε μια πανάρχαιη κουλτούρα τεχνικής.

Επιθυμούμε να εντάξουμε εκ νέου την παραδοσιακή ξυλουργική στη σύγχρονη αρχιτεκτονική αλλά και στην κατασκευαστική μας καθημερινότητα. Θα θέλαμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της ενεργοβόρου και ρυπογόνου κατασκευαστικής πρακτικής που κυριαρχεί αλλά και στην ένταξη μιας χρήσιμης παραδοσιακής τέχνης στην πολυπλοκότητα των σημερινών καιρών.


Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις κύκλους σπουδών, ένας σε κάθε εκπαιδευτική περίοδο. Η κάθε σπουδάστρια και ο κάθε σπουδαστής μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι το επίπεδο που επιθυμεί. Μπορεί να ολοκληρώσει τον Α’ κύκλο σπουδών και να σταματήσει ή να συνεχίσει στον επόμενο κύκλο – σε κάθε περίπτωση όμως επιδιώκουμε, φεύγοντας από το σχολείο μας, να είναι κάτοχος των βασικών αρχών της ξυλουργικής και να μπορεί να τις εφαρμόσει.

Στο περιεχόμενο των σπουδών Α’ κύκλου περιλαμβάνονται:

  • Κατανόηση του ξύλου (το δάσος ως πηγή ξύλου, ανατομία του δέντρου, ιδιότητες και ελαττώματα του ξύλου, κατεργασία ξύλου και υγεία, η ξυλεία στο εμπόριο κ.λπ).
  • Εκπαιδευτική εκδρομή σε δάσος και πριστήριο.
  • Βιομηχανικά προϊόντα ξύλου και υγεία.
  • Βιομηχανικά προϊόντα ξύλου και φυσικό ξύλο: μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.
  • Ξυλουργικό σχέδιο.
  • Τεχνολογία ξύλου.
  • Εκπαίδευση στα εργαλεία μέσα από βασικές ξυλουργικές εφαρμογές τεχνολογία ξύλινων κατασκευών. Η γνώση των βασικών εργαλείων της ξυλουργικής ανοίγει την πόρτα σε έναν κόσμο έμπνευσης και δημιουργίας.
  • Ρυθμολογία και αρχιτεκτονική επίπλου.
  • Αποκατάσταση παλαιών ξύλινων κατασκευών: μέσα από αυτή τη διαδικασία εμπεδώνουμε την τεχνική σχετικά γρήγορα και ανασύρουμε μιαν άλλη οπτική του κόσμου μέσα από τον τρόπο και την αισθητική του παρελθόντος.

Τα μαθήματα ξυλουργικής ξεκινάνε τον Οκτώβριο και τελειώνουν τον Ιούνιο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 32 περίπου μαθήματα. Κάθε μάθημα διαρκεί 4 διδακτικές ώρες και γίνεται μια φορά την εβδομάδα.


Κόστος

Η εκπαιδευτική περίοδος ολοκληρώνεται σε 130 περίπου διδακτικές ώρες και τα δίδακτρα είναι 25 ευρώ το μάθημα (οι πληρωμές γίνονται ανά μήνα, ανά εβδομάδα ή με εξαρχής εξόφληση και σχετική έκπτωση 10%)