Επινοώντας ξανά την πολιτική και τη δημοκρατία

Διδάσκοντες


Περιγραφή

Τα Σεμινάρια αυτά έχουν ως αντικείμενο την ανάδειξη της πολιτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Και οι δύο θεωρούνται δεδομένες ενώ δεν πρόκειται παρά περί λανθασμένων στερεοτύπων. Η μεν πρώτη συγχέεται με τις εκλογές, τα κόμματα και τους αντιπροσώπους, η δε δεύτερη από κάποιους με τις πρακτικές των σημερινών αντιπροσωπευτικών συστημάτων (δημοψηφίσματα) ή από άλλους με τις συνελεύσεις και τις «αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες». Έτσι η άμεση δημοκρατία είναι ένα άγνωστο πολίτευμα. Η ανάδειξη της δημοκρατίας ως πολίτευμα θα γίνει καλύτερα κατανοητή εάν αναιρεθούν διάφορες αντιλήψεις που διαδίδονται στους εναλλακτικούς χώρους και δημιουργούν συγχύσεις.

Τέτοιες αντιλήψεις προέρχονται από το έργο του Μάρεϊ Μπούκτσιν και του Σερζ Λατούς, στους οποίους υπάρχουν υπολείμματα μιας ιδανικής Αριστεράς και επιβλαβούς οικονομισμού. Ειδικώς στην Ελλάδα οι συγχύσεις οφείλονται και σε κάποιους «κοινοτιστές» που είναι διασκορπισμένοι σε ποικίλους χώρους: εθνικιστικούς, θρησκευτικούς, αριστερούς και εναλλακτικούς. Μάλιστα επιβάλλεται η αναίρεση των εν Ελλάδι «κοινοτιστικών» αντιλήψεων, διότι επί τη ευκαιρία της 200ης επετείου της επανάστασης του 1821, ακούγονται και θα ακουσθούν διάφορες ανακρίβειες και μυθολογήματα για των «Ελλήνων τις κοινότητες» κατά την διάρκεια της οθωμανικής κατοχής.

Όλες αυτές οι αντιλήψεις και η αναίρεσή τους θα αποτελέσουν αντικείμενο των Σεμιναρίων με σκοπό την διαύγαση της πολιτικής και της άμεσης δημοκρατίας. Η διαύγαση αυτή στην προσέγγισή μου δεν έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον, αλλά κυρίως πρακτικό: την δημιουργία πολιτικής δράσης και παρέμβασης στην κεντρική πολιτική σκηνή, από την οποία απουσιάζουν τόσο οι ιδέες της άμεσης δημοκρατίας όσο και κυρίως η δημοκρατική πολιτική.


Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα καταρτιστεί σε συνεργασία με τον διδάσκοντα μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών.Κόστος

Τα σεμινάρια αρχίζουν τον Οκτώβριο.
Κόστος διδακτικής ώρας: 9 €
Για όποιον επιθυμεί να προπληρώσει το συνολικό κόστος του σεμιναρίου υπάρχει έκπτωση 10%.