Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Διδάσκοντες


Περιγραφή

Στην εποχή μας, την εποχή που διέπεται από την αρχή της απόδοσης, η φιλοσοφία πολλές φορές ταυτίζεται με αερολογία: ερμηνείες ανθρώπων για γεγονότα που θα μπορούσαν να εκλείπουν και που οι ίδιες δεν αποτελούν δεδομένα. Το εισαγωγικό αυτό σεμινάριο επιχειρεί να αφήσει το φιλοσοφικό στοχασμό να αναδυθεί ως μία κριτική κοινωνική θεωρία, ή αλλιώς, στη συνάρτησή του με τον κόσμο, την επιστήμη, την πολιτική, την οικονομία και γενικά, ως η αύρα ενός αστερισμού στοιχείων που συναποτελούν την κοινωνία, δημιουργούνται από αυτή και τη δημιουργούν.

Το σεμινάριο δεν θα ακολουθήσει απλώς μία παρουσίαση βασικών έργων και λεγομένων φιλοσόφων, αλλά, φανερώνοντας τη δυναμική της φιλοσοφίας, θα επεξεργαστεί, πάντοτε σε διάλογο με τους μαθητές, τα ίδια τα κείμενα ως ιστορικά παραγόμενα της κοινωνίας στην οποία δημιουργήθηκαν. Τι είδους κοσμοθεώρηση στηρίζει το «ουδείς εκών κακός» του Σωκράτη; ποιες επιστημονικές ανακαλύψεις οδηγούν τον Kant να αναζητήσει τα γνωσιακά όρια του Υποκειμένου; Τι σημαίνει κοινωνικά η «προτεραιότητα του Αντικειμένου»;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα συζητηθούν, στην προσπάθεια να κατανοηθεί η φιλοσοφία όχι ως απλώς ερμηνεία, αλλά ως κοινωνική καταγραφή της αναδημιουργίας του κόσμου. Η αλλαγή του κόσμου, την οποία ζητά ο Marx, δεν επέρχεται πέραν των ερμηνειών των φιλοσόφων, αλλά μέσα από αυτές. Έτσι η Φιλοσοφία γίνεται πράξη και το καθήκον μίας εισαγωγής στη φιλοσοφία αποτελεί την ανάδειξη αυτού ακριβώς του στοιχείου.


Πρόγραμμα

1. Η φιλοσοφία ως κριτική κοινωνική θεωρία.

Ανάγνωση αποσπάσματος από το κείμενο του Max Horkheimer Παραδοσιακή και Κριτική Θεωρία για την επεξεργασία της σχέσης μεταξύ φιλοσοφίας και κοινωνίας.

2. Ο αρχαίος κόσμος. Πόλη και γνώση.

Παρουσίαση ζητημάτων ηθικής, πολιτικής και γνωσιοθεωρητικής υφής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. ​

3. 16ος-17ος αιώνας. Γνωσιοθεωρία, ηθική, πολιτική.

Βασικά ζητήματα γνωσιοθεωρίας, ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας από τον Descartes στον Kant.

4. Ο Διαφωτισμός και το τέλος της ιστορίας.

Η «έξοδος του ανθρώπου από την ανωριμότητα για την οποία ευθύνεται ο ίδιος» (Kant) και η αποκορύφωση του Yποκειμένου (Hegel).

5. 20ος αιώνας: Η φιλοσοφία μετά το Άουσβιτς.

Η διαλεκτική του Διαφωτισμού των Horkheimer και Adorno. ​

6. 21ος αιώνας: Η φιλοσοφία στον ψηφιακό κόσμο.

Η φιλοσοφία της Τεχνολογίας του Feenberg και το πρόταγμα μίας νέας κριτικής θεωρίας.Κόστος

Τα σεμινάρια αρχίζουν τον Οκτώβριο.
Κόστος διδακτικής ώρας: 9 €
Για όποιον επιθυμεί να προπληρώσει το συνολικό κόστος του σεμιναρίου υπάρχει έκπτωση 10%.